Att flytta utomlands – Ska jag?

Det finns nog en hel del svenskar där ute som önskar att de kunde flytta till varmare breddgrader men det som stoppar majoriteten av dessa är pengar eller jobb, eller en kombination av de två. Andra lyckligt lottade, däribland individer som mig själv, som har möjligheten att arbeta hemifrån, är inte bundna till någon fysisk plats för att utföra vårt arbete, vilket gör vår situation väldigt unik och gör oss till väldigt lyckosamma individer. Det var också detta som gjorde det möjligt för mig att ta steget och lämna Sverige under 2009 för att flytta ner till Thailand, som jag idag kallar mitt hem. Beslutet att flytta kom efter att jag hade säsongspendlat mellan Sverige och Thailand där jag spenderade sommarmånaderna i Sverige och vintermånaderna i Thailand, något som fungerade helt perfekt för mig då jag inte hade någon sambo eller barn. Jag gjorde så under tre vintrar men så när jag reste hem under april månad, 2009 och då lämnade min sambo, som jag vid det här laget hade bott ihop med i nästan 10 månader, kvar i Thailand var det med stor beslutsångest som jag klev ombord på planet och begav mig hem. Det var också under denna 11 timmar långa flygresa hem som jag fattade beslutet att detta skulle bli sista gången jag åkte hem såhär, jag skulle flytta utomlands, på permanent basis

Sålde av allt

Sagt och gjort, så fort jag kom hem började jag arbetet med att göra mig av med mina ägodelar så som min lägenhet som jag lyckades sälja på mindre än tre veckor, min bil som jag gav bort, samt allt man samlat på sig under åren så som verktyg med mera, något som mina bröder fick dela på. Det tog mig mindre än två månader innan jag var klar med allt och redo att återvända till Thailand och den 9 juli, 2009 satte jag mig ombord på flyget som skulle ta mig hem och jag har inte tittat tillbaka sedan dess. Visst finns det dagar som jag saknar Sverige, min familj och vänner men idag har jag en ny familj här, med både sambo och barn, och livet kunde inte vara bättre.

Flytta om du kan

Funderar du på att flytta utomlands och du har möjligheten att göra så, tveka inte, även om du kanske ångrar dig efter ett tag så finns alltid möjligheten att återvända till Sverige. Det är bättre att ha provat och inte gillat det än att aldrig prövat. Tro mig, även om det bara blir under en kort period så kommer det ge dig minnen för livet. Se dock upp med vad du har för möjligheter i form av uppehälle, om visum behövs, om du behöver några papper från Sverige för att söka ditt visum, att du har ett pass som är giltig mer än 6 månader, och framför allt, att du kollar upp vad som gäller angående sjukvården, då detta kan komma att bli en kostsam historia om du tvingas betala nota själv, utan en giltig försäkring. Se även till att du skaffar dig ett internationellt körkort om du har ett svensk körkort, eller förvandlar ditt svenska körkort till din nya hemorts nationalitet om detta är en möjlighet. I Asien kan det bli problem om man inte har internationellt körkort, speciellt vid poliskontroller eller om olyckan är framme, då försäkringen, om sådan finns, kan anses vara ogiltig på grund av ett ogiltigt körkort.