Att resa Tyskland runt

Om man inte tål kyla så bör Tyskland besökas vid sommar, vår eller höst då temperaturerna blir ofta höga på vintern. En intressant upplevelse skulle vara att gå till München på Oktoberfest-festivalen, som börjar i slutet av september och är mer än bara en öl festival. Först kan man besöka de stora städerna så som Berlin, München, Hamburg, Köln eller Frankfurt. Här finns oräkneliga kulturella och arkitektoniska sevärdheter, katedraler och monument. Om man inte vill förlora tid i storstäder kan man istället besöka till exempel Schwarzwald, där Donau springs finns och där många turister går. Här, mer exakt i Deutsche Uhrenstrasse, finns världens största gökur och många museer och butiker för denna typ av klockor. Det finns även ännu mindre städer där det inte är mycket snurr av turister och där man enkelt kan slappna av med en promenad i parken eller till och med runt kvarteret. På listan av dessa städer finns Hannover, Dresden, Heidelberg eller Potsdam. Dresden är en väldigt liten stad med ganska stor historia. Staden byggdes nämligen om bit för bit efter att ha blivit helt förstörd av en brand år 1945. Det tog branden endast en natt att förstöra hela staden.

Fina platser i Tyskland att besöka

Berlin är coolt och liknar inte någon annan stad i Tyskland. Staden är levande och ungdomlig, har pulserande energi och kreativitet, betraktas som ett slags mecka av unga konstnärer i Europa. Här kan man till exempel spendera en sommar med mångkulturellt sommarjobb eller besöka kända landmärken som Berlinmuren, Brandenburger Tor, Republikens slott, Hitlers Bunker, Reichstag, Potsdam-torget, Berliner Dom eller Berlin-katedralen, Pergamon-museet och Charlottenburg-slottet. Staden bjuder naturligtvis även på populära klubbar, unika museer, okonventionella kulturområden och gatukonst som man kan observera överallt.

Är man intresserad av höga landskap så kan man då klättra till Berliner Funkturm med sitt 150 meter stora torn, parlamentets byggnad eller Berlinfönster. Brandenburg Point Monumentet byggdes till ära av kung Frederick William II år 1791 i Mitte-distriktet i Berlin. Materialet från vilket det gjordes är kakel och är den första neoklassiska arkitekturen i staden. Grinden mäter 26 meter hög, en skulptur som representerar en 4-häststräckt vagn och de 6 kolumnerna i sin struktur utgör 5 imponerande sätt att presentera en passage av kungs tåg. På båda sidorna om porten finns två doriska kolonner som tidigare användes som korspunkt och för vakter. Det är utan tvekan den mest imponerande syn att se i Berlin och utöver det så är den också en del av den berömda muren som delades under kommunismen. Heidelberg går in i den natursköna destinationskategorin för en romantisk stämning. Beläget vid Neckar och gränsade av två kullar så har Heidelberg ett gammalt UNESCO-arv och ett vackert rött tegelslott som ligger på bergen i Baden-Württemberg. Slottets trädgårdar och innergårdar bjuder in till avkopplande promenader, picknick eller avkoppling.

Övrig information bra att veta

För att komma in i Tyskland behöver man ett pass och pengar växlade i euro. Man har även möjlighet att betala med kort. Det är viktigt att noga markera in sin resväg innan man åker för att på ett enklare sätt kunna orientera sig på plats. Det är väldigt vanligt i Tyskland att turister reser landet runt med tåg så detta kan definitivt användas som ett färdmedel. Man kan annars även hyra bil.