Cypern, del 1

I denna serie tänkte jag dela med mig av platser som jag har haft turen att besöka under mina år på resande fot, tillsammans med platser som gärna skulle vilja besöka om och när tillfälle ges, men först ut, tidigare resmål och ett av de första resmålen jag hade turen att besöka som ung var Cypern. Nu var detta inte det första landet jag reste till under unga år, då jag även var på Mallorca två gånger men då som riktigt, riktigt ung och allt jag kan minnas från dessa resor är ett enda minne, så det är inget jag direkt ser som min första upplevelse. Men denna resa till Cypern, det är den första riktiga resan som jag kan komma ihåg och som jag har flera riktigt goda minnen ifrån, minnen som att vi lekte vid poolen, hur vi var i butiken intill hotellet för att köpa frukostflingor till mig och min lillebror till bilresor vi gjorde upp i Trodosbergen.

Mitten på 80-talet

Resan i fråga skedde som sagt till Cypern och detta året var 1982. Det var min mor och far samt jag och min lillebror tillsammans med mina kusiner, två tjejer jämngamla med mig och brorsan, min moster och morbror samt morfar och mormor. Vi spenderade två veckor i staden Limassol på ön Cypern i östra Medelhavet, rakt söder ut från Turkiet och strax utanför den israeliska kusten. Detta är ett väldigt populärt resmål bland svenskar men Limassol kanske inte tillhörde ett av de mer populära resmålen på ön där istället Ayia Napa lockade till sig flest turister och då inte bara svenskar. Nackdelen med detta ställe var att det också var platsen dit alla åkte som var ute efter att festa och ha roligt, vilket innebar att det var en massa fylla och ungdomar på plats, något som varken mina föräldrar eller släktingar var sugna på, så valet föll istället på Limassol, en betydligt lugnare stad, men kanske inte lika vacker som Ayia Napa, med dess långa, vackra stränder.

Det var under denna resa som jag också lärde mig min allra första engelska fras, ”Ice cream with no strawberry” och även om dom visste vad jag ville ha efter andra eller tredje gången jag kom och beställde, så skulle jag promt säga det varje dag, då jag var så stolt över att jag ”kunde” engelska.

Under tiden på ön blev det väldigt många timmar vid poolen, men inte allt för många vid stranden dessvärre. Om det är något som det är brist på i Limassol så är det stränder av bättre kvalité, så som i Fig Tree Bay som ligger precis i utkanten av Ayia Napa.

Detta skulle bli den första av tre resor till Cypern under de kommande tre åren, med den första resan som gick som sagt till Limassol och där resa två och tre landade i Larnaca vilket också är staden man landar i när man kommer till Cypern, på Larnacas flygplats. Har ni funderat över att åka hit, då kan jag varmt rekommendera det, men var beredd på att det inte är direkt billigt här.