Favoritplatsen Malmö

2018 utsågs Sveriges tredje största stad, Malmö, till ett av de bästa resemålen av National Geographic Travel. Det gjorde mig nyfiken och jag insåg att jag sett mer av stora delar av världen än vad jag sett av den allra södersta delen av Sverige. Därför bestämde jag mig för att åka dit. Tanken att semestra i Malmö hade aldrig slagit mig innan jag läste just det om utmärkelsen. Nu i efterhand fattar jag inte att jag kunnat missa Malmö under så många år, staden är ju underbar! Det händer mycket i Malmö, staden är ju en del av den expansiva Öresundsregionen och nära sammankopplad med Köpenhamn genom både bron och tåg. Att ta tågen över till Köpenhamn för en helkväll ute på stan är ingen omöjlighet, det går snabbt och det är enkelt. Hela känslan över Malmö är så annorlunda jämfört med exempelvis Stockholm, det är som att Malmö är så mycket mer öppet för influenser från såväl Tyskland som Danmark. Sedan är det också någon slags frihet att befinna sig så nära andra länder, som att dörren mot resten av Europa står på vid gavel.

Stort kulturutbud

Malmö har verkligen ett enormt utbud av kulturattraktioner och nu även ett Moderna Museet Malmö¨som ligger i ett gammalt kraftverk. Där kan man se utställningar av framstående, samtida internationella konstnärer. De erbjuder så många olika typer av kulturaktiviteter som Malmöfestivalen som är Skandinaviens största festival. Där kan man lyssna på alla typer av musik och det anordnas en massa roliga evenemang. Dessutom kan man handla konst och design och äta mat från världens alla hörn. Inte heller barnen kommer bli uttråkade efterom de har många evenemang för barnen också under festivalveckan i Malmö den sista veckan i augusti. Gillar man shopping så kommer man gilla Malmö, här hittar man alla typer av svenska designervaror och hantverk. I staden finns även en 1600-tals shoppingmarknad, en populär loppmarknad och flertalet stora köpcentrum. Att Malmö är ett mecka för alla olika nationaliteter kan man se genom innovationen och all kreativitet. Staden formligen bubblar av aktiviteter. Gillar man att vara effektiv så kan man besöka Naturhistoriska museet , Malmö Konstmuseum, Stadsmuseet och Vetenskaps- och Maritimemuseet på en och samma dag. De ligger nämligen i det imponerande slottet Malmöhus allihopa. Även om man inte gillar kulturella aktiviteter så kommer man trivas i Malmö. Bara att vandra runt i alla parker och promenera på de gamla kullerstensgatorna är mysigt nog. Det är en bra stad för att upptäcka till fots. Strandhänget kan man heller inte klaga på. Bara en kort promenad från centrum hittar man den 2,5 kilometer långa och populära Ribersborgstranden. Där möts människor från alla länder för att simma, sola, bada eller bara hänga.

Spelhuvudstad

Det kommer alltid överraskningar om en plats när man besöker den. För mig kom många sådana i Malmö. Men en sak som var totalt oväntat var att den utomlands kallas för den hetaste spelstaden. När jag var där var det ett stor jippo kring spelutveckling. Man arrangerade en mässa där man presenterades alla typer av spel online som man bara kan tänka sig, strategispel, livespel, brädspel, spelautomater, community-spel, lajv-spel och allt annat man kan tänka sig. Tydligen så har man i Malmö under över 20 års tid varit bra på att utveckla spel i Malmö. Tack vare det så har man sugit upp spelutvecklar-talanger från hela världen till Malmö. Det innebär att några av världens absolut hetaste spelutvecklare finns just där. Jag lärde mig att det finns runt 30 spelbolag i Malmö och att de bland annar jobbar med ett mysteriespel som heter “Lake Ridden”. Men jag lärde mig även att Candy Crush-utvecklaren King har en studio i Malmö. Malmö vill satsa på att bli Europas spelhuvudstad och gör därför vad de kan för att vårda de talanger som finns. Man ser även till att utbilda morgondagens spelutvecklare vid universiteten.

Delikatessens mecka

Slutligen så finns det en sak man inte kan missa att prata om när det kommer till ämnet Malmö, och det är matutbudet. I Malmö har man fler restauranger moch pubar per capita än någon annanstans i Sverige. Eftersom hälften av befolkningen är under 30 år så har det satt standarden på utelivet, det finns barer och caféer överallt. Man kan njuta en falafel för några tior eller en lyxig sjurättersmiddag på en prisbelönt restaurang. Det finns bra mat på alla nivåer och för alla, oavsett vilken smak man har. Gillar man delikatesser så får man bara inte missa saluhallen. Malmös saluhall är ett paradis för den som uppskattar kvalitetsprodukter och goda matbitar. Här hittar man handmalda kaffebönor, korv gjord för hand i en lada utan elektricitet, rödspätta som bara fångas under högvatten vid ön Ven, koreansk ost, lokalt odlad vitlök och knivar skarpa nog att skära genom ben. Här kommer du hitta allt i matväg som du aldrig visste att du behövde. En verklig upplevelse!