Inspirerande studieresor

Det finns olika typer av studieresor. Det finns de som ingår i studierna och är en del av kursplanen, såsom studiebesök, klassresor och utbytesstudier. Sedan finns de även de studieresor som inte är en del av de vanliga studierna men som erbjuder en möjlighet att studera något utöver den ordinarie kursplanen eller arbetet, såsom språkresor.

Kursplansbaserade studieresor

De studieresor som är del av kursplanen brukar inte alltid vara överdrivet inspirerande, om det inte är så att eleverna får möjlighet att vara med och bestämma vart studieresan ska gå. En plats som är värd att besöka för alla åldrar, men som förmodligen är bäst lämpad för yngre, är Cosmonova i Stockholm. Där bjuds du in i en värld där du omges av allt ifrån solsystemet till ödlorna på Galapagos. Om studieresan bär av utomlands är Berlin ett utmärkt resmål för äldre elever. Att få se förintelsemonumentet och besöka ett av koncentrationslägren är förhoppningsvis allt annat än inspirerande men däremot är det lättare att förstå historien om du får se de platser där dessa terribla händelser för inte allt så länge sedan utspelade sig.

Utbytesterminer och nischade studieresor

Studerar du vid universitet eller på gymnasium är studieresorna oftast än mer anpassade för att passa kursplanen. Studerar du exempelvis arkitektur erbjuder Barcelona ett ypperligt tillfälle att få utforska Gaudis olika former och strukturer. Dessutom kommer du även få lyssna till myten om La Sagrada Familia, om kyrkan som aldrig kommer bli färdigbyggd då det sägs att Gaudis ande förbjuder det. Har du stora ambitioner och vill studera i annan miljö på eget bevåg är det varmt rekommenderat att åka på utbyte en termin eller ett år.

Det är svårt att hitta en bättre möjlighet och anledning att få vara del av en ny kultur och samtidigt studera med CSN-bidrag i fickan. Som gymnasieelev kan du antingen välja att åka med en utomstående organisation såsom STS Språkresor eller med Svenska Skolan och ha möjlighet att tillgodoräkna dina betyg när du kommer tillbaka hem igen. På universitet finns det många skolor utomlands som just ditt universitet har partnerskap med. Det innebär att de har skrivit avtal kring att ”byta” elever mellan sina olika skolor. Med andra ord kan den skola du vill studera på utomlands skicka en elev för att studera vid din plats under den tid du befinner dig hos partneruniversitetet.

Språkresor för alla

Har du alltid haft mersmak för språk och andra kulturer? I så fall är en språkresa ett utmärkt sätt att lära känna andra människor och kulturer över en sommar. Åk med STS till Beijing, Torquay eller varför inte till USA:s ostkust? Lär känna språket och briljera i skolbänken till hösten. Studerar du vid universitet och blir panikslagen så fort du hör ordet sommarlov? Misströsta inte, en del universitet erbjuder även sommarkurser utomlands. Det finns även de aktörer som erbjuder språkresor för vuxna. Så om du tror att du missade något som tonåring så kunde du inte ha mer än fel. Förbered dig på ett äventyr där du får lära dig ett nytt språk i en ny miljö och där du kan koppla bort vardagstristessen ett tag.