Måsten i Mexico

När man tänker på Mexico tänker man på populära turistorter såsom Cancun och Puerto Vallarta. Medan Mexico är världsberömt för sina vackra stränder finns det många andra intressanta saker att göra och se. En mexikansk semester är inte bara för att sola. De flesta semesterorter erbjuder utflykter till underbara kulturella och historiska platser som Chichen Itza, resterna av en stor mayastad på Yucatanhalvön. Det finns också många kulturella festivaler som hålls på orterna för att ge besökarna en smak av mexikansk kultur.

Kulturellt arv

Mexicos kulturarv inkluderar pyramider och andra platser med de stora förhistoriska mellanamerikanska civilisationerna, men också arkitektur från den spanska kolonialtiden och prisbelönt modern arkitektur. Xochimilco, en av stadsdelarna i Mexico City, är på världsarvslistan. Populärt bland både lokalbefolkningen och turister, Xochimilco innehåller de sista resterna av kanalsystemet och konstgjorda öar, kallade chinampas, som en gång täckte mycket av dalen. Dessa kanaler gav vatten till Tenochtitlan och var också ett viktigt transportnät för invånarna.

Mexico City har några av världens bästa museer. En av de allra bästa är Museo de Arte Popular (Folkkonst museum) som visar traditionella konsthantverks från de olika folken som bor i moderna Mexico. Museets samlingar inkluderar traditionella textilier, möbler, keramik, piñatas och alebrijes. Alebrijes är otroliga folkkonst figurer gjorda av papper mache eller trä och målade sedan i ljusa färger. Förutom sina utställningar sponsrar museet den årliga paraden Noche de Alebrijes (Alebrijes natt). För detta spektakulära folk bygger mycket stora alebrijes och sedan går genom det historiska distriktet till monumentet för självständighet ängeln. Museo Nacional de Antropología (Nationalmuseet för antropologi) är ett annat måste när man besöker Mexico. De permanenta utställningarna inkluderar föremål från Maya, Olmec, Aztek civilisationer och föremål från olika infödda samhällen. Museets samlingar dokumenterar den stora förhistorien i regionen fram till Spaniens ankomst. Det finns också utställningar som dokumenterar det moderna landsbygds liv i Mexiko.

Kulturellt arv

För dem som är intresserade av något mer modernt finns Museo Rufino Tamayo (Rufino Tamayo Museum), som grundades av honom 1981. Detta museum fokuserar på 1900-talets samtida konst och design och innehåller en samling av Rufino Tamayos egen konst. Och ingen semester i Mexico City är komplett utan ett besök på Museo Frida Kahlo (Frida Kahlo Museet). Det koboltblåa huset där hon bodde tillsammans med sin man, Diego Rivera, är nu ett galleri och museum över hennes liv och konst.

Naturen

Naturligtvis finns det många vackra naturområden i Mexico. Så det är inte konstigt att simning, snorkling och dykning och fiske är några av de mest populära aktiviteterna när du besöker. Cenoter är naturliga vattenfyllda slukhålen i kalksten på Yucatan halvön. För det forntida mayafolket var cenoter inte bara vackra utan också heliga och ibland gjorde de offer av rökelse, guld, keramik, jade eller koppar klockor. Det finns också undervattengrottsystem som de vid Dos Ojos cenotes där man kan dyka eller snorkla. För den som är intresserad av att vandra finns det många vandringsleder som går genom naturområden. Ruta Maya (Maya-vandringsled) börjar på Yucatan-halvön och går till många gamla pyramider och ruiner. För erfarna vandrare finns Copper Canyon med dess magnifika utsikt.