Min första gång i Venedig

Resor, det har de flesta gjort ganska många. Men så finns det de där särskilda tillfällena som man minns lite extra bra, som hjärtat slår lite varmare för och som man aldrig skulle vilja byta bort mot någonting som helst i världen. En sådan resa blir garanterat den första till Venedig – Italiens pärla med kanaler, gondoler och underbar mat.

Venedig ligger som sagt i Italien, i den nordöstra delen. Venedig är en relativt självständig stad med en egen dialekt, eller faktiskt är ett eget språk, som är så utpräglad att andra italienare kan ha svårt att förstå vad som sägs. Språket är ett gammalt romanskt språk som har stannat kvar på grund av patriotiska skäl och för att Venedig ligger lite avskilt.

Byggd på vatten

Staden ligger nämligen både i och omkring en lagun som ingår i det Adriatiska havet. Detta gjorde att man helt enkelt fick bygga hela staden på vatten med flera miljoner träpålar av mestadels ädla träslag som ek och alm. I och med att staden egentligen är en massa öar som delas upp i sex så kallade sestieri (stadsdelar) har det aldrig fallit sig naturligt att införa biltrafik i staden. Således är det faktiskt helt förbjudet med bilar i Venedig. Bara den detaljen får många att bli helt överförtjusta i staden när de kommer dit. Kollektivtrafiken består inte av tutande taxibilar och stora bussar, utan av vaporettis. Vaporettis är små färjor som kör som vesslor över kanalerna i stället för ”vanlig” kollektivtrafik. När man åker en vaporetti stöter man på både venetianerna i sin vardag och turister som fascineras över den vackra staden. Till och med från flygplatsen kan man ta en liten färga. Många av invånarna har egen båt, andra tar den andra båttaxin – traghetto. Det finns till och med vissa venetianer som tar gondolen till jobbet.

Gondoljären och hans åra

Gondolen – ett kapitel för sig. Dessa långsmala båtarna (de längsta kan var upp till nio meter) som bara finns i Venedig. De är synonymer till romantiska, stillsamma färder längs med de anrika kanalerna med en gondoljär ståendes längst bak iklädd randig T-shirt. Okej, alla gondoljärer bär inte på en randig tröja, men de flesta är mycket trevliga och både pratar och sjunger för sina resenärer när de vrickar den typiska åran i aktern för att få båten att stilla glida fram. Många turer på Grand Canal går under den berömda bron Rialtobron som här världen mest fotograferade bro. Det var den först bron (1100-talet) som byggdes över Grand Canal. När man kommit i land kan det vara en bra idé att i stället för att åka under Rialtobron, vandra över den, bort till restaurangerna. Italienarna kan sina saker när det kommer till mat, vilket absolut innefattar venetianerna. Att en stad ligger i och omkring en lagun är helt klart unikt, vilket också världsarvsstämpeln som staden och dess lagun fick 1987, indikerar. När man är i Venedig tar sig de flesta fram primärt till fots. Staden känns utformad för att promenera, inte minst ur ett estetiskt perspektiv. Gamla bostadsbyggnader som restaurerats varsamt blandas med extraordinära monument och kyrkor som sett mer än någon av invånarna i staden. Man kommer för alltid att minnas sin första resa till Venedig och säkerligen återvända.