Min första resa till Grekland

Grekland är ett av de mest populära länderna att resa till för oss svenskar. Faktum är att 17 miljoner människor från världens alla hörn besöker Grekland årligen, och 17 miljoner människor kan väl inte ha fel?

Det finns ett stort utbud av variation beroende vad man är intresserad av att uppleva under sin resa. Resebyråerna kan erbjuda resor till små sömniga och sköna öar men även större städer med puls och nattliv. Ska man göra sin första resa kan det kanske vara ett alternativ att börja med en weekendresa till ön Rhodos eller storstaden Aten, beroende på vad är ute efter. Tidsskillnaden är bara en timme så jetlag är inte något man behöver frukta. Tar man en längre resa kan man kombinera allt vad landet har att erbjuda.

Bad

Grekland har för den som bara vill ligga på stranden och lata sig en av världens längre kustlinjer med enorma och fina sandstränder kring medelhavet. Till det kommer alla öarna som bjuder på en pittoresk känsla.  Med 1400 öar att välja mellan så kanske det kan verka svårt att välja den med den bästa stranden men som tur är så finns det gott om reseguider och listor online för den som vill förkovra sig. Populärast är Kreta, Zakynthos, Korfu och Rhodos. Just Rhodos kan vara ett bra val då det kan kombineras med öns relativt levande nattliv men också en levande historia med grekisk mytologi.

Kultur

Självklart är Grekland fullt med historia och kultur. Landet har en mängd stora och små historiska monument som kan vara väl värda ett besök. Mest känt är kanske Atens Akropolis. Denna klippa med den mest välkända byggnaden Parthenon är något som många turister vill se. Inte minst då det är ett så ikoniskt ställe. Vem har inte sett detta på TV i serier och dokumentärer. Det är kanske dags att se det i verkligheten? Mindre kända monument men likväl spännande finns på tidigare nämnda Rhodos. Agios Nikolaus fästning är belägen vackert i Mandraki hamn. Gamla staden kan också vara ett mål för de som söker kultur. Så som alla länder har Grekland och Rhodos även museer som är intressanta att besöka. Rhodos arkeologiska museum till exempel. Även Rhodos och andra städer har sina egna Akropolis och Lindos Akropolis på Rhodos är ett alternativ till den som inte valt Aten. Överallt finns de blå och vitmålade husen och kyrkorna så även om man inte väljer att aktivt ta del i kulturen så får man en hel del på köpet.

Äventyr

För den som är ute efter lite mer äventyr och variation är båtluffandet ett bra alternativ då det är säkert, enkelt och välbeprövat av andra. Det går numera att få hjälp med resan direkt från resebyråerna. Den som själv vill upptäcka saker och inte gå efter reseföretagens planering kan på detta sätt se det mindre turistexploaterade äkta Grekland. Det vanligaste och enklaste är att man håller sig inom en ögrupp. Det kan vara viktigt att planera i förväg och läsa in sig på vart man vill resa så man inte missar roliga och speciella upplevelser under rutten.