Min första resta till Kroatien

Att resa till Kroatien har blivit allt mer populärt, tack och lov. Kroatien är en riktig liten pärla som fått oförtjänt lite besökare under flera år, vilket just nu håller på att förändras. Att ta sin resväska och flyga ner till Zagreb – huvudstaden i republiken Kroatien – är att skapa ett minne för livet. Självklart bör man gå flera gånger längs med Bogovićeva och Tkalčićeva, ett berömt promenadstråk för invånarna liksom för turister. Kroater är trevliga, pratsamma och älskar att fika, dricka öl och äta ute tillsammans. Gästvänligare är svårt att hitta samtidigt som de inte alls tar sig för att lära sina gäster kroatiska ord och meningar. Kroatien är som den perfekta blandningen mellan södra Europa och Östeuropa. Värmen, vänligheten, kusten, historian, språket, maten, vinet och kulturen. Målet med att resa till Kroatien är för många att göra en billig sol- och badresa. Tänk vad mycket mer man kan få. Den kroatiska Rivieran är minst lika härlig som den franska, men inte lika känd. Åk ner till Makarska, en av Kroatiens mest välbesökta och attraktiva havsorter för turister. Första strandpromenaden glömmer man aldrig, som att vandra i ett vykort. Sandstränderna är kritvita och havet ljusblått. I kulissen stegrar sig ståtliga berg och vrider man på huvudet från havet mötts man av gulliga små, exotiska träd som tillsammans bildar ljusgröna skogar.

Dubrovnik – ett kustparadis

Åk även ner till södra delen av landet, till den lilla staden Dubrovnik. Staden har blivit utsedd flera gånger till världens vackraste stad, och inte är det särskilt konstigt. Havet med de två bergskedjorna som omringar staden ger en magisk kontrast, och detta tillsammans med de gamla kyrkorna, de välbevarade monumenten, de anrika palatsen och huvudgatan Stradun som bär på ljus marmorklädsel – gör att skönheten blir nästan för påtaglig. Samtidigt finns det moderna butiker, i och för sig i underbara och gamla byggnader, det senaste inom restaurangvärlden och kaféer med generösa öppettider. En romantisk blandning av gammalt och nytt. Miljön liksom serveras på faten i form av färsk grön sallad, färsk fisk från havet, de inlandsinfluerade kryddörterna, oliverna, mycket kål, lamm, fläskspett och mycket annat läckert.

Klocktornet i Split

Från Makarska är det inte långt till Split – båda städerna ligger i landskapet Dalmatien som alla som gillar bad, hav och vackra småvägare borde rikta in sig på när de besöker Kroatien. Split är Kroatiens näst största stad och är känd för bland annats sitt vackra och pampigt palats som har anor från 200-talet då palatset anlades av den romerska kejsaren Diocletianus. Palatset har ett högt klocktorn som är öppet att klättra upp i för att beskåda staden och kusten från ovan. Missa inte att liksom så många andra turister, gå upp i tornet och se den oförglömliga vyn. Split är uppdelad i en gammal marmorbeklädd del där bilåkning är förbjuden. Den andra delen, med den välbesökta hamnpromenaden Riva i centrum, är lite mer av ett modernare partyområde med god förbindelse från den närliggande hamnen ut till de många paradisöarna längs med Dalmatiens kust.

Man blir helt såld på Kroatien, och de flesta återvänder. Fundera dock på att prova på landet under vinterhalvåret också. Skidmöjligheterna ska nämligen vara helt enastående.