När jag besökte Kairo första gången

Om planen är att åka till ett land med bra badmöjligheter, med spännande historia, med sevärdheter som får en att ramla av stolen och samtidigt kan erbjuda ett bra partyutbud,då  är Egypten och Kairo rätt semestermål. Kommer garanterat att bli en lång men absolut magisk resa.

Kairo är inte bara Egyptens största stad utan hela världsdelen Afrikas största stad. Direkt när man landar är det som att komma in i en slags Aladdinfilm. Lökformade minareter och böneutrop, fruktrika marknader och varma vindar. Väl inne i centrum av den enorma staden, som utgår från Midan Tahrir – en rondell – börjar man känna av storstadspulsen på riktigt. Vilka butiker, restauranger och kaféer. Extravaganta shoppingtur med bra service och trevliga möten. Kvällen kan absolut bjuda på bra dansmöjligheter, det kan man känna redan innan kvällen kommer, med tanke på det utbud av danslokaler, diskotek och uteställen som på dagen har stängt men som när solen gått ner slår upp sina portar.

Pyramiderna – underbara världsarv

Samtidigt som Kairo är modernt och har allt det senaste inom uteliv och teknik har de bevarat så mycket av sin historia. Det forntida Egypten hade sin början runt 3050–2686 före Kristus då faraonerna skrevs ner och styret blev mer systematiskt. Det var även under denna period som många av de största pyramiderna byggdes – de vid Giza och Sakkara. Egyptiernas historia är minst sagt turbulent och fylld av invasioner av bland annat grekerna, assyrierna, perserna och nubiska. Alla har de påverkat hur landet och staden ser ut idag. En del som är synnerligen fascinerade är Kairos historia 332-30 före Kristus då bland annat Kleopatra regerade. Att rida ut på kamelryggarna för att beskåda pyramiderna i Giza och Sfinxen är som att vara på en helt annan planet. Sanddynor och en stekande sol på en klarblå himmel. Och mitt i allt detta stiger dessa enorma byggnationer som stått i flera tusen år, och som byggdes av bara människokraft, upp och pekar mot skyn. Alla borde se dem någon gång. Pyramiderna i Giza är sammanlagt nio stycken. De ligger på den så kallade Gizaplatån. De allra största tre pyramiderna har blivit uppkallade efter faraonerna Cheops (2620–2580 f. Kr.), Chefren (2570—2530 f. Kr.) och Menkaura (2530–2510 f. Kr.) Självklart klassas dessa underverk som världsarv tillsammans med Sfinxen.

Åk på sena hösten eller våren

Det rekommenderas att man flyger ner till Egypten och Kairo antingen mellan september och december, eller på våren mellan mars och maj för att få behagliga temperaturer som annars kan bli för höga för att var njutbara. Vad som man kanske inte tänker på men som kan vara bra att känna till är att kvällarna och nätterna faktisk kan bli förvånansvärt kyliga, vilket gör att en liten blus onekligen kan vara på sin plats. Den öppna öknen har den effekten på temperaturen.

Bara någon timme från Kairo finns den lilla orten El Sukhna. En lugn plats med sockervita stränder och klarblått vatten. Möjligheterna till snorkling är många och vattnet är helt underbart. Maten matchar stränderna i form av färsk fisk och skaldjur av bästa kvalitet.