Platser jag besökt under mina år på resande fot – Thailand, del 3

Då var vi framme vid den tredje och sista delen om Thailand som ett resmål för oss svenskar. När jag först kom hit, under 2007, var den svenska kronan väldigt stark i förhållande till den thailändska bathen. En krona gav lite över fem bath, vilket gjorde uppehället väldigt billigt och det var också det som lockade så många svenskar ner hit, trots den 10-11 timmar långa flygresa som väntade. Men majoriteten som kom ner då, var turister som stannade några veckor för att sedan återvända hem till vardagen och arbetet. Den populäraste tiden att åka ner är mellan november och mars månad, när vi har som sämst väder hemma i Sverige. Då är det också som mest behagligast här nere, med väldigt lite regn men samtidigt inte allt för varmt. Den största nackdelen just då var dock möjligheten att få internet på hotellrummet, då det var långt ifrån alla hotell som erbjöd detta.

Med internet kom långtidsboendet

Hemma var jag van vid att sitta med 100/100 mbit fiberuppkoppling från Bredbandsbolaget och när jag kom ner till Thailand fick jag nöja mig med 4/1mbit som dessutom var oerhört ostabilt. Dock hade man insett vikten av att erbjuda bra tjänster och snabbt internet så det dröjde inte heller länge innan man såg dessa hastigheter krypa allt högre och högre upp. I samband med detta så man då också allt fler yngre svenskar kommer ner hit under vintermånaderna, för att bo här i allt från 3 till 6 månader. Många av dessa var onlinespelare som fokuserade på poker men också individer som jag själv, som hade ett arbete där man inte var beroende av en fysisk adress utan kunde göra allt online. Detta har nu gjort Thailand till ett andra hem för många svenskar som har möjligheten, så som de jag nämnt ovan men också säsongsarbetare samt pensionärer. Har du planer på att göra något liknande, se då till att du läser på ordentligt innan du tar steget och åker ner under en längre period.

Visum och försäkring

Det absolut viktigaste ni måste kolla upp är vilket visum ni har möjligheten att få. Ett standardvisum ger er bara 30 dagar vid ankomst, med möjlighet att förlänga. Så kallde ”visa-run” där man åker till gränsen, lämnar landet och sen kommer in igen, fungerar men enbart ett fåtal gånger. Försöker man göra detta upprepade gånger, då riskerar man att bli stoppad vid gränsen och inte insläppt igen. Bäst är om ni söker visum på thailändska ambassaden i Stockholm där ni ansöker om ett förlängt turistvisum, som ni sedan förlänger på immigration i Thailand. Detta ger er 60+30 dagars vistelse i landet, varpå ni sedan flyger till något av grannländerna och upprepar procedurer där med att besöka en thailändsk ambassad.

Det andra är att ni ser till att ni har en täckande sjuk- och olycksfallsförsäkring som också inkluderar sjuktransport hem till Sverige om så skulle behövas. Sjukvården är till stor del privatiserad i Thailand vilket gör att ni tvingas betala om ni skulle vara med om en olycka eller bli sjuk. En natts vistelse inlagd på ett sjukhus, då inte intensiven, kan kosta er mellan 20-30,000 bath, vilket motsvarar 5500 till 8300 kronor.