Semester i Kina

Vill man åka på semester i Kina finns det många sevärdheter att försöka hinna med under resans gång. Den allra mest populära och kända attraktionen är ett av dem sju underverken, den kinesiska muren som ligger norr om Peking. För många är detta ett måste om man besöker landet. Muren är både den längsta som finns och det största byggnadsverket någonsin genom tiderna, det tog inte mindre än nästan 2000 år att framställa i färdigt skick. Över en hel miljon arbetande människor miste sitt liv när dem slet för att färdigställa den 240 mil långa muren.

I Peking hittar man också dem berömda turistattraktionerna Den förbjudna staden och Himmelska fridens torg, men även skyskrapor, shopping och ett toppmodernt samhälle. Vill man uppleva Kinas storstadspuls och klassiska turism är det hit man ska åka. Om man inte vill fastna i turistfällor och hålla sig långt bort från allt vad det innebär, kan den som vill förena solsemester med ett besök i ett av världens mäktigaste länder åka till Hainan, den största ön i Kina. Att åka till Kina för vita stränder, vajande palmer och kristallklart vatten är fortfarande något som är främmande för många, men de senaste 10 åren har denna ö utvecklats till ett äkta semesterparadis och Hainan jämförs numera med platser som Hawaii.

Tack vare detta fenomen som ännu är relativt okänt är stränderna tomma och gatuförsäljare som bortblåsta. Här kan man njuta av diverse olika vattensporter, dykning och snorkling likväl som att slappa under en palm på en av alla stränder som finns. Det är heller ingen omöjlighet att förena dessa två för den som vill ha det bästa av två världar. På 4 timmar kan du ta dig med flyg från Pekings hektiska tempo till Hainans avslappnade atmosfär och få uppleva två helt olika sidor av Kina.

Inför resan till Kina

Innan du kan besöka landet krävs ett visum, detta skaffar du genom en ansökan på   Chinese Visa Application Center och det kostar 1230: -. Man ska också inneha ett pass som är giltigt i minst 6 månader. Inga vaccinationskrav finns för att få resa in i landet, men ett grundskydd är att föredra. Kina ligger 7 timmar före Sverige i tidsskillnad, upplevelsen av tidsomställningen är väldigt individuellt men rekommendationen är att försöka sova på flyget för att underlätta så mycket som möjligt.

Kina är ett stort land och klimatet skiljer sig drastiskt i dem olika delarna av landet. Det är därför en bra idé att ta reda på hur klimatet kommer att vara dit man planerar att resa. Valutan kallas för renminbi och förkortas med RNB. Grunden för denna valuta är yuan som är motsvarigheten till vår krona. 1 yuan är 1 krona, och 1 yuan utgörs av 10 fen. Det bästa alternativet för reskassan är att växla pengar redan innan resan, men numera går det även bra att växla på plats hos bland annat Forex och X-change. Ska du växla på plats är det bästa alternativet att göra det på hotellet. Kursen är fastställd av Bank of China och är dessutom densamma överallt, varken avgift eller provision tillkommer.  Sparar man dessutom sina kvitton från när man växlat valutan så får man växla tillbaka sina pengar utan att behöva betala extra för det!